Uniform Goorse oorlogsvlieger komt ’thuis’

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie ontdekte onlangs het verhaal van de Goorse oorlogsvlieger Gerrit-Jan ten Duis. Als één van de weinige Nederlanders was deze gedecoreerde oorlogsheld actief tijdens D-Day, dit jaar 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn uniform wordt tijdelijk tentoongesteld in het Goors Historisch Museum. Op 7 juni opent de minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, deze tentoonstelling, samen met de zoon van Ten Duis en een leerling van de Prins Constantijnschool.

Gerrit-Jan ten Duis

Gerrit-Jan ten Duis werd op 3 juli in het jaar 1915 geboren in Goor en was het tweede kind van het onderwijzersechtpaar Ten Duis. In 1938 vertrok hij als laborant van de Bataafsche Petroleum Maatschappij naar Argentinië.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trok hij als dienstplichtige naar Groot-Brittannië waar hij zich als vrijwilliger aanmeldde voor een vliegende functie in de Royal Airforce. Na zijn brevettering kwam hij als captain terecht bij 149 Squadron dat opereerde met zware viermotorige Short Stirling-bommenwerpers. Zijn zes bemanningsleden waren van de Britse en Nieuw-Zeelandse nationaliteit. In de nacht van 6 op 7 juni ondersteunde Ten Duis met zijn bemanning de geallieerde landingen in Normandië met wapendroppings voor het Franse verzet. Hij was daarmee een van de weinige Nederlanders die op D-Day zelf actief aan de strijd heeft deelgenomen.

Behalve deze missie voltooiden Ten Duis en zijn bemanning in 1944 enkele tientallen gevechtsoperaties die varieerden van het leggen van zeemijnen en het bevoorraden van verzetsgroepen in Frankrijk tot het bombarderen van Duitse steden. Ten Duis werd hiervoor onderscheiden met het Britse Distinguished Flying Cross en het Nederlandse Vliegerkruis, een hoge dapperheidsonderscheiding. Hij eindigde de oorlog als transportvlieger. Na zijn demobilisatie stapte de geboren Goorenaar over naar de KLM waar hij vele jaren als gezagvoerder dienst deed. Gerrit-Jan ten Duis is overleden in september 1975, op 60-jarige leeftijd.

De expositie wordt op vrijdagavond 7 juni geopend met toespraken van minister Bijleveld en een historicus van het NIMH. Een leerling van groep 7 van de Prins Constantijnschool zal een gedicht of lied voordragen. de leerlingen werken aan een miniproject over 75 jaar vrijheid en werden in dat kader ook al toegesproken door minister Bijleveld in een videoboodschap.