Hoge energierekeningen in Hof van Twente

Inwoners in Goor en de overige kernen in de gemeente Hof van Twente betalen een relatief hoge energierekening die fors boven het landelijk gemiddelde ligt. Dat blijkt uit onderzoek van Energieneutraal Nederland. Een gemiddeld huishouden in Hof van Twente maakte in 2017 maandelijks ruim €140 over aan de energieleverancier. In 2019 loopt dit op tot liefst €182. Dat is fors meer dan de landelijke gemiddelde energierekening van €165,00.

De hoge energierekening komt tot stand door een relatief hoog energieverbruik. Een gemiddeld gezin in Hof van Twente stookt jaarlijks 1660 M3 gas en verbruikt 3280 kWh stroom. Het gemiddelde verbruik in Nederland ligt op 1.500 M3 gas en 2.500 kWh stroom per huishouden.

Het relatief hoge energieverbruik in Hof van Twente kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan de aanwezigheid van grotere woningen, grotere huishoudens en een relatief laag gebruik van duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen, zo stelt Energiehunter.nl. De prijsstijging wordt ook veroorzaakt door hogere belastingen op energie en doordat energieleveranciers meer rekenen voor de levering van gas en stroom.

Er wordt in Goor en omgeving wel steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie. Op dit moment zijn er 1844 geregistreerde zonnepanelen-installaties in de gemeente. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2010, toen er nog maar 39 woningen met zonnepanelen waren geregistreerd. Mede door subsidies en de gunstige salderingsregeling wordt verwacht dat het aantal installaties verder zal toenemen.