Bezwaren zonnepark van tafel door Raad van State

De aanleg van het zeer kwestieuze Zonnepark Waterlanden aan de noordzijde van Goor lijkt door te gaan. De Raad van State bleek vandaag tijdens een zitting weinig onder de indruk van de bezwaren van omwonenden. De Raad is het namelijk eens met het standpunt van de gemeente. Deze vindt op haar beurt dat de locatie aan de Van Heeckerenweg zeer geschikt is. Het is aan de bezwaarmakers om aan te tonen dat er betere locaties zijn, vindt de Raad. Bron foto’s: Solarfields.nl

‘Eternit geen optie’
Daarnaast blijft het zonnepark op afstand van de woningen bij de Van Heeckerenweg en komt er een rietkraag omheen. Maar de bezwaarmakers vinden dat de gemeente eerst in de omgeving had moeten kijken naar betere locaties voor het negen hectare grote zonnepark. Ze wezen onder meer op een terrein bij het bedrijf Eternit aan het kanaal.
Woordvoerders van de gemeente stelden dat de eigenaar van dit bedrijf niet wil meewerken en dat de grond daar is vervuild met asbest. Ze zeiden ook dat niemand in Nederland een blijvend recht op vrij uitzicht heeft. Van een verpest uitzicht is volgens de gemeente geen sprake.

Lagere installaties
Aanvankelijk stond de gemeente toe dat de installaties met zonnepanelen vier meter hoog mogen worden. Exploitant SolarFields heeft die hoogte teruggebracht naar iets meer dan twee meter.

Het bedrijf weigert de zonnepanelen anders op te stellen om het uitzicht van de omwonenden verder te beschermen. De bezwaarmakers vinden dat onbegrijpelijk, omdat dan veertig procent meer energie kan worden gewonnen. Solar Fields stelt dat die oplossing financieel minder opbrengt. De Raad van State oordeelt binnen twee maanden