“Raad laat je niet op het verkeerde been zetten”

Een hartenkreet van het buurtcomité aan de gemeenteraad. Zij zijn verbolgen over alle berichtgeving en meningen over de komst van het zonnepark. Zij roepen in een open brief aan deze site de gemeenteraadsleden op om zich goed voor te bereiden op de kwestie, zodat zij beide kanten tegen elkaar afwegen.


Open brief

Gemeenteraad, laat je niet op het verkeerde been zetten!

Buurtcomité vraagt gemeenteraad nogmaals om objectief onderzoek naar Oost-Westopstelling

Met grote verbazing heeft het Buurtcomité Zonnepark Waterlanden afgelopen week het artikel gelezen in de Tubantia van 2 maart 2016, waarin de heer Groenewold van Solarfields beweert dat de meeropbrengst van een Oost-Westopstelling slechts enkele procenten bedraagt in plaats van de door het Buurtcomité gecommuniceerde 40 procent. Bovendien zou de SDE-subsidie bij deze opstelling in gevaar komen. Wat de heer Groenewold lijkt te zijn vergeten, is dat de informatie waaruit de meeropbrengst van 40 procent van een Oost-Westopstelling blijkt, nota bene van de heer Groenewold zelf is gekomen. Op 11 januari ontving het Buurtcomité een mail van de heer Groenewold, waarin hij zelf aangeeft dat de geplande Zuidopstelling op locatie Waterlanden zo’n 6,8 miljoen kWh per jaar oplevert, terwijl een Oost-Westopstelling op dezelfde locatie 9,6 miljoen kWh oplevert. Dat is toch echt een verschil van 40% in het voordeel van de Oost-Westopstelling.

Solarfields en Wethouder Meulenkamp hebben de gemeenteraad te kennen gegeven dat een zonnepark met Oost-Westopstelling, ondanks de meeropbrengst in kWh, financieel niet haalbaar is, omdat met deze opstelling geen of geen volledige SDE-subsidie verkregen zou worden. Hiermee werd de suggestie gewekt dat de gemeenteraad zou moeten kiezen tussen een zonnepark met Zuidopstelling of helemaal géén zonnepark. Terecht geeft PvdA -fractievoorzitter Fred Rijkens In de krant van zaterdag 4 maart aan dat de gemeenteraad misleid is over de zonnepanelen. Uit recente informatie die de heer Rijkens bij het Ministerie van Economische Zaken heeft opgevraagd, blijkt nu dat de opstelling van de panelen – Zuid, Oost-West, Noord of zelfs plat op de grond – geen gevolgen heeft voor de subsidie.

Het Buurtcomité pleitte eerder al voor de Oost-Westopstelling omdat hiermee het mes aan twee kanten snijdt: lagere panelen voor buurtbewoners die direct zicht hebben op de panelen én jaarlijks 40% meer duurzame energie, goed voor het jaarverbruik van 850 tot 1000 huishoudens.

In de vorige raadsvergadering werd door de gemeenteraad unaniem ingestemd met de aankoop van een perceel aan de Enterseweg voor 300.000 euro. Op dit perceel kan echter minder energie opgewekt worden, dan de gemeente op locatie Waterlanden gewoon weggooit door bij de Zuidopstelling te blijven.

Dat een Oost-Westopstelling wel degelijk financieel haalbaar is, bleek al eerder toen één van de inschrijvende partijen bij de aanbesteding zelf met deze opstelling kwam. In plaats van de gemeenteraad eerlijk voor te lichten over de mogelijkheden van de Oost-Westopstelling, lijkt Solarfields de gemeenteraad dan ook vanuit commercieel belang, vooral voor te líegen. Hierbij doet het Buurtcomité daarom nogmaals het dringende verzoek aan de gemeenteraad om een objectief onderzoek te eisen van Wethouder Meulenkamp naar de haalbaarheid van de Oost-Westopstelling.

Buurtcomité