Kritische winkelier klimt in de pen

Hoe nu verder met het Goorse centrum en het winkelbestand ? Het is een discussie die blijft lopen in Goor en via de Goorse (social) media. Goorsnieuws.nl kreeg een brief met een lang betoog van René Versteegen van Primera De Bandijk. Hij hekelt de oplossingen van de gemeente Hof van Twente en vindt dat de banken noodlijdende ondernemers meer moeten steunen. Ook de afbraak van historische panden is Versteegen een doorn in het oog. Daarnaast komt hij tot de conclusie dat de zomerse activiteiten, hoe goed bedoeld ook, compleet zijn mislukt. Toch denkt hij dat er ook wel weer andere tijden komen voor Goor dat in zijn ogen een boodschappenstad is waarvan het centrum nooit autovrij moet worden. Voor het relaas van Rene Versteegen klik op ‘lees meer’.

Reneversteegen

Na het zoveelste persoonlijke drama, want dit is een faillissement voor elke ondernemer, barst op de sociale media de discussie weer los van hoe het wel zal moeten. Kan mijn ergernis over de meest onzinnige uitspraken, zowel van klanten en collega ondernemers, die voorbij komen niet langer voor me houden. Hierbij begeef ik me als Goorse ondernemer ook gelijk op glad ijs, daar je met dergelijke reacties altijd mensen tegen de haren in zal strijken.

Weet ik het allemaal dan beter? Nee. Heb ik de oplossing voor de neerwaartse spiraal waar wij als centrum ondernemers mee te maken hebben? Nee. En nee, heb ook geen oplossing voor de huidige leegstand in het Goorse centrum. Wat ik wel weet is dat de bedrijven die de handdoek in de ring moeten gooien aan het eind van de streep te weinig over hadden. Te weinig klandizie dus te weinig omzet. Heel simpel. Rest de vraag, wie is hier schuldig aan? De ondernemer? De consumenten? Goor Collectief? De gemeente Hof van Twente? De banken? De waarheid ligt meestal ergens in het midden, het ene is het gevolg van het andere. Tevens hoop ik wat meer duidelijkheid te scheppen over bepaalde zaken van ‘achter de toonbank gezien,’ daar er van alles wordt geroepen waar mensen totaal geen weet van hebben…

Het is vijf voor twaalf in het Goorse centrum. Terwijl er door verschillende partijen, met name door de gemeente Hof van Twente, alleen over de bijzaken wordt gediscussieerd verdwijnt de ene na de andere winkel uit het stadshart. Het afgelopen jaar zijn er 6 zaken verdwenen. Tot april volgend jaar zullen er nog eens 4 verdwijnen uit het centrum waarvan 1 verhuizing. Dat zijn 10(!) winkels in een periode van ruim twee jaar.

De troosteloze aanblik van een ooit welvarende boodschappenstad, (noem het bewust boodschappenstad omdat ik hier later nog op terug wil komen), wordt groter en groter. Ik kan me heel goed voorstellen dat de consumenten van Goor en omgeving hun heil elders zoeken terwijl we ze zo hard nodig hebben. Het aanbod wordt steeds schaarser, en centrum zelf minder uitnodigend om te bezoeken. De prachtige panden uit de 18 en 19e –eeuw die ons centrum ooit sierden moesten met alle geweld in het verleden tegen de vlakte. Pure karaktermoord. De zielloze nieuwbouw verrees en de sfeer was weg. Heb me tot op de dag van vandaag vaak afgevraagd waarom…

Zo ongeveer, tot op de dag van vandaag, wordt gemiddeld om de 5 jaar een sjiek architectenbureau ingehuurd die voor astronomische bedragen een prachtig plan voor de herinrichting van ons centrum op papier zet en waar vervolgend niets mee gebeurd. Denk dat de verantwoordelijke wethouder een extra bureau heeft moeten aanschaffen omdat de lades ondertussen uitpuilen van de rapporten.

De initiatieven van de gemeente, {als er al wat gebeurt}, werken averechts. De laatste herinrichting van het centrum beperkte zich tot alleen een nieuwe bestrating. De aankleding laat nog steeds op zich wachten. De bestemmingswijziging, enkele jaren geleden, voor de Grotestraat-west die de mogelijkheid bied voor branche vreemde bedrijven om zich op een A-locatie in het centrum te vestigen is totaal onbegrijpelijk. De afsluiting Grotestraat richting Weversplein, (waar overigens ook andere partijen bij waren betrokken), is totaal nutteloos, maar wel weer een reden voor een potentiele klant om door te rijden i.p.v. de auto te parkeren en even de stad in te lopen. De tot ieders tevredenheid en goed functionerende aangestelde centrum-coördinator die bruggen bouwde tussen de winkeliers en onze lokale overheid werd na een jaar alweer wegbezuinigd. Het zijn maar een paar voorbeelden van bijzaken. Details, maar toch.

De hoofdzaken worden namelijk vergeten. Nee, ook de gemeente kan niet toveren en een centrum vol met winkels tevoorschijn halen. Maar bijvoorbeeld druk uit oefenen op pandeigenaren om de abnormale huurprijzen aan te passen zou een begin zijn. Op sommigen panden rust een huurprijs die je met een cocaïnehandel nog niet zou kunnen ophoesten. {als het legaal zou zijn…} Ook het onderhoud van de panden, hetzij door de eigenaar zelf, hetzij door de gemeente zou ook een aandachtspunt zijn. Al was het alleen maar voor het aanzicht.

Dit, in combinatie om startende ondernemers te ondersteunen, ook financieel, zou een begin zijn. Nou had ik begrepen dat een dergelijke avond onlangs heeft plaats gevonden. Da’s goed nieuws.

Vraag me af of de gemeente beseft dat een goed winkelbestand essentieel onderdeel is van een florerende economie voor heel Goor.

Laten we vooral het beestje eens bij de naam noemen. De propaganda politiek inruilen, en gewoon eerlijk zijn. Als je op een ‘feestelijke’ zomerse koopavond het klassieke kanon kunt afschieten, en er verschijnen even later foto’s op de sociale media vanuit de organisatie met het verhaal dat het zo gezellig druk was, dan ben je niet geloofwaardig. Onze klanten zijn niet achterlijk. De organisatie ten spijt: we hebben het geprobeerd maar het is niet gelukt. Het was sfeerloos, de consumenten en de toeristen lieten het afweten. Mislukt. Evalueren en volgend jaar weer proberen. Geef dat gewoon toe dan dwing je meer respect af… Ook in de vergaderingen, (sectie detail red.), waar een handjevol leden zit wordt uren over punten en komma’s gediscussieerd zonder concrete afspraken te maken over wél belangrijke items bijvoorbeeld opening en sluitingstijden en de koopavond. Veel winkels gaan steeds later open wat veel consumenten een doorn in het oog is. De koopavond staat landelijk onder druk behalve schijnbaar in Goor. Wees eerlijk, werp op een vrijdagavond na 19.00 uur een blik in het centrum en je weet genoeg. Vele voorstellen zijn gedaan. Laat iedereen om maximaal 09.00 uur zijn toko open doen. Neem de koopavond is eens op de schop. Maar alle kritiek, ideeën of suggesties worden van tafel geveegd of in het ‘nemen we mee mapje’ gestopt en daar blijven ze. Een voorbeeld is de Sinterklaas intocht. Wat is er mis mee om de beste man op een zat zaterdagmiddag, zoals gewoonlijk in de haven aan te meren, en dan de hele optocht richting het centrum te sturen. Veel mensen in de stad, gezellig! Doe is gek. Probeer het eens een keer. We kunnen de extra klanten goed gebruiken. Veel van deze voorbeelden lijken op de één of andere manier wel heilig verklaard. Er word panisch aan vast gehouden. Te veel belangen en te weinig collectief.

Ook de eeuwige strijd van ondernemers buiten de Ster-buurt om ook een deel van de evenementen op een koopavond of –zondag naar zich toe te trekken blijft een eeuwige.

En met een terug lopend aantal leden en de opkomst van de groot winkel bedrijven die nergens aan mee betalen valt het ook niet mee om evenementen te blijven organiseren in de toekomst. Waar we in het verleden werkten met een degelijk bestuur in de vorm van een voorzitter, penningmeester en secretaris. Functies bekleed door winkeliers werkte vele malen beter dan de huidige constructie. Ook hier moet je eerlijk in zijn en kritisch naar kijken. Sterker nog: heb op dit moment geen idee hoe het bestuur in elkaar steekt. Dat zegt op zich al genoeg. Velen hoor ik al roepen: doe het dan zelf en we zien je niet meer op de vergaderingen. Klopt. In het verleden heb ik mijn steentje echt wel bijgedragen in de vereniging. En al zóu ik het weer willen oppakken, ben ik door mijn beperkte visus niet in staat om dit voor de volle 100% te doen. Maar heel eerlijk gezegd, gezien de voorbeelden hierboven, ben ik er ook wel klaar mee. Bovendien wordt onze winkel nog steeds actief vertegenwoordigd door mijn collega. Neemt niet weg dat ik, (nog steeds), al 20 jaar lid ben van een democratische vereniging waar ik netjes contributie voor betaal en geen zwijggeld. Dus mag ik kritisch zijn.

Tenslotte verbaast mijn het steeds opnieuw dat er nog steeds collega’s zijn die het centrum autovrij willen maken omdat ze nog steeds denken dat ze een winkelstad zijn. Neem van mij aan; haal het verkeer eruit en je kunt binnen 3 jaar nog eens 10 winkels afvinken.

Als test zou dan eerst het stuk Grotestraat Noord, (vanaf Wiemerink tot de voormalige modezaak Middelkamp), worden afgesloten. Hoe moet ik me dat voorstellen? Dat mensen die 50 meter 20 keer heen en weer lopen en dan op het enige bankje hun van huis meegenomen koffie en broodjes ter plekke nuttigen? Het verkeer zal dan de meest ongelukkige straat van Goor, namelijk de Wijnkamp in worden gestuurd om vervolgens een kolere eind om moeten rijden om thuis te komen. Nee, dan maak je vrienden! Wekt toch niet!

De eeuwige vergelijking die met Rijssen wordt gemaakt is nooit opgegaan en zal ook nooit opgaan. Wij hebben nou eenmaal niet een winkelstad waar je een paar uur kunt vertoeven. En is dat erg? Néé! Wat is er in vredesnaam mis met een boodschappenstad zoals Goor is? Autootje voor de deur, boodschappen erin en klaar. En diegenen die willen lopen: er is voldoende gratis(!) parkeerruimte rondom het hele centrum. Iedereen tevreden! Maar het lijkt wel of sommigen alleen voor het woord boodschappenstad zich al schamen. Dat bedoel ik dus, wees eerlijk, ken je plaats. Verbeeld je niet dat je überhaupt de concurrentie kan aangaan met steden als Rijssen. We kunnen nog eens niet in de schaduw staan! Daar hebben we het centrum, noch de winkels voor. Nogmaals: dat is ook helemaal niet erg. Beter een bloeiende boodschappenstad dan een dode winkelstad, want dat gaat gebeuren als je de auto’s eruit gooit. Dit is trouwens ook al meerdere keren bewezen in het verleden. Als om wat voor reden dan ook het centrum voor het verkeer wordt afgesloten, is het gebeurt met de klandizie.

Noem het een negatief stuk. Dat mag. Maar zo staan we er wel voor op dit moment. We zitten in een neerwaartse spiraal. Het ene heeft met het ander te maken. Hoe minder winkels, hoe minder consumenten. Hoe minder consumenten, hoe meer winkeliers in de problemen komen. Hoe meer winkels er in de problemen komen, hoe meer leegstand. Hoe meer leegstand, hoe minder startende ondernemers gaan beginnen etc. etc. De spiraal zal ergens onderbroken moeten worden. Ik denk dat de enigste oplossing is dat er meer winkels komen. Dat is ook de basis. Als je maar genoeg winkels hebt dan komen de klanten wel, Bij een ruim winkelbestand zal het de klant een zorg zijn welk steentje er in de grond ligt, of welke kleur geraniums er in de bakken zit, en of er drie mozaïek bankjes op een groot plein staan. Dat zijn maar bijzaken….

Rest de vraag: hoe stoppen we de neergang van ons Goorse centrum. Hier is in mijn opinie zeker een taak weggeld voor de gemeente, maar het belangrijkste is dat de banken de hand van de knip afhalen en noodlijdende winkels en startende ondernemers financieel gaan bijstaan.

En ondanks dit relaas ben ik positief gestemd. We kunnen zelf onze omzet en klanten stabiel houden en daar zijn we heel blij mee. En niet alle winkels kunnen toch zomaar verdwijnen? Er komt ook wel weer een andere tijd. Daar ben ik van overtuigd. En dan kunnen we weer werken aan een welvarende boodschappenstad!

 

Rene Versteegen.