VVD-Blog: Economische visie en actieplan

Het voorstel van VVD en SP voor de opzet van een sociaal economisch fonds ligt nu definitief op tafel in het gemeentehuis. Daar hebben de wethouders hun licht al over laten schijnen. Nu volgt de volgende fase. De VVD zet hieronder in een blog uiteen wat de huidige ontwikkelingen zijn.

foto de Uitdaging

Economische visie en actieplan
Bijna een jaar geleden hebben VVD en de SP het initiatief genomen om een sociaal economisch fonds op te richten met geld van de niet-bestemde reserves. Dit initiatief is via een motie breed gedragen aangenomen in deze Raad. De wethouders Economie, Wim Meulenkamp, en het Sociale Domein, Pieter van Zwanenburg hebben nu namens de ondernemersverenigingen en (welzijns)organisaties Hof van Twente een definitief voorstel liggen. Hierin hebben ze ook de op- en aanmerkingen meegenomen van die verschillende fracties, waarbij de brug vanuit de ondernemers ter versterking van relevante onderwerpen en doelstellingen uit het sociale domein duidelijker wordt ingericht.

Werkgelegenheid
Het primaire doel van het sociaal economisch fonds is dat als je de economie/werkgelegenheid gaat ondersteunen, doe dit dan niet alleen op een duurzame, maar ook sociaal maatschappelijk verantwoorde manier. Zorg dat de gemeente de ondernemers stimuleert en faciliteert onder de voorwaarden dat het verantwoord is en relevante onderwerpen uit het Sociaal Domein versterkt. Op deze manier creëer je een win-win situatie, waarbij de welvaart voorzieningen creëert die zorgen voor een hoger welzijnsniveau voor zoveel mogelijk inwoners van de Gemeente Hof van Twente.

Ik zeg dit zo expliciet, omdat het niet de bedoeling is dat gewone sociaal domein onderwerpen ineens onder het hoofdstuk sociaal economisch fonds worden geschaard. Een onderwerp als logopedie – wat nu ook op de agenda staat – gaat over ZORG en valt dus gewoon onder het sociaal domein.

Waar zou je dan wel de synergie van de economische agenda vinden met het versterken van het sociale domein? Twee maanden geleden heb ik enkele voorbeelden aangegeven:

Ondernemers kunnen werkplekken creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit helpt ondernemers met goede werkgelegenheid en verantwoord ondernemen, maar versterkt ook de doelstellingen van de ParticipatieWet. De gemeente en welzijnsorganisaties kunnen hier een prachtige faciliterende rol in spelen.

Ondernemers kunnen de brug slaan met de welzijnsorganisaties om hen te helpen met hun bedrijfsvoering, financiering, opzetten van specifiek acties of vrijwilligersbeleid.

De gemeente kunnen ondernemingen stimuleren om duurzaam en sociaal maatschappelijk te gaan ondernemen en hen te faciliteren bij de voorbereiding of de begeleiding. De stadlandbouw initiatief is daar een prima voorbeeld van waarbij het voedsel naar de voedselbank gaat en mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt regelmaat en werkritme houden dan wel krijgen. Echter je zou nog vele economische initiatieven kunnen bedenken, die OOK bijdragen aan het verbeteren van de duurzaamheid en het welzijn van onze inwoners.

Duurzaam en sociaal
Kortom, bij elk economisch initiatief waarbij de Gemeente Hof van Twente betrokken is, moet er altijd gekeken worden hoe het zo duurzaam en sociaal maatschappelijk verantwoord zou kunnen. Het Sociaal Economisch Fonds kan dit financieel ondersteunen als het aan zowel economische als sociaal maatschappelijke doelstellingen wordt voldaan.

Gaten dichten
Het voorgestelde €1,5 miljoen lijkt veel geld, maar we hebben veel meer geld nodig als we de werkgelegenheid binnen Hof van Twente significant willen opschroeven. Het Sociaal Economisch fonds moet gaan zorgen voor een multiplier effect. Het is essentieel dat er in eerste instantie gekeken wordt naar de eigen mogelijkheden van de ondernemer(s) en externe financiers. Indien het een goed initiatief is, kan de Gemeente zorgen – al dan niet met geld – om een eventueel gat in de begroting te dichten. Het denken vanuit ‘eigen kracht’ eerst, ligt ook in lijn met de nieuwe principes van de transities in het sociaal domein.

In de aangepaste stukken die nu voor ons liggen is veel duidelijker verwoord dat de ondernemingen de brug moeten slaan naar de welzijnsorganisaties. Ook de ingezonden brief van de ondernemersverenigingen geeft duidelijk aan dat ook bij hun besef aanwezig is dat sociaal verantwoord ondernemen een kans is voor een beter Hof van Twente.

Geen permanente controle
We gaan ervan uit dat beide wethouders elkaar scherp houden indien er kansen voorbij komen die voor het Sociaal Economisch Fonds in aanmerking kunnen komen. Echter, de VVD pleit ervoor dat ze niet door de RAAD continu op de vingers worden gekeken, want dan missen de wethouders slagkracht en komt er niets van terecht. Dat zou zonde zijn. We verwachten wel dat de voortgang een plek krijgt in reguliere Bestuurdersrapportages (Berap) en indien nodig dat de betrokken wethouders de actieve informatieplicht gebruiken een update te geven.

Wanneer de Raad dit voorstel van het Sociaal Economisch Fonds goedkeurt, wordt er – net als dit ondernemende College – het positieve signaal afgegeven dat we willen investeren in economie EN welzijn. De Gemeente Hof van Twente zal waar mogelijk de brug moeten slaan tussen de ondernemers en welzijnsorganisaties om de Hof van Twente nog ondernemender, duurzamer en socialer te maken. Hiermee geven we de term Hoffelijk letterlijk handen en voeten.

De VVD zal dit voorstel dan ook HOFFELIJK steunen….

De lokale VVD