Goor als stad van de mozaïeken, de Regge weer door het centrum en het streven om van Goor een klimaatneutrale stad te maken. Dit alles om de stad weer nét dat beetje extra te geven, dat het volgens vele Gorenaren momenteel toch echt mist. Het borrelt in Goor. Onder die noemer werd in de Reggehof deze dinsdagavond een bijeenkomst georganiseerd, waarin Gorenaren ideeën konden aandragen om het Twentse Haagje nog net iets mooier te maken én om in verbinding met elkaar te komen om diezelfde ideeën ook uit te werken. Onder leiding van Ferenc van Damme, projectleider participatie van de Provincie Overijssel, verzamelden tientallen bedrijvige en creatieve Gorenaren zich in de foyer van het theater. En dat leverde enkele uiteenlopende en diverse plannen op.
Na een intro over de onvermijdelijkheid van veranderingen in de maatschappij en hoe verschillende typen mensen reageren op veranderingen, kon het oplaten van de proefballonnen beginnen. Niet gehinderd door de aanwezigheid van een repeterend popkoor een verdieping hoger vertelden aanwezigen honderduit over hun plan om Goor een stukje mooier te maken. Reeds bekende initiatieven kwamen aan bod. Zo werden de Goorse webshop en de stadsraad die de belangen van de burger beter op de politieke agenda moet zetten wederom aangehaald. Maar ook de initiatieven van de Stichting Doors Wide Open om mensen die in armoede leven anoniem een helpende hand te reiken. In het verlengde daarvan kwam het idee van de Boodschappenman bovendrijven: oudere en minder-mobiele Gorenaren worden geholpen met boodschappen doen, door ze mee te nemen naar de supermarkt, waar ze ook een bak koffie en taart krijgen. Positief voor zowel de seniore Gorenaar alsmede de middenstand, wat óók nog eens het bestrijden van eenzaamheid en het sociale contact ten goede komt.
Ook nieuw was het idee voor een G1000-platform binnen Goor. Dat is een van oorsprong Belgisch initiatief, voortkomend uit het feit dat onze zuiderburen geen regering konden vormen, maar er wél een beleid moest worden gevoerd. Duizend burgers worden uitgeloot om te praten over politieke thema’s, waarna er gebaseerd op die wensen beslissingen kunnen worden gemaakt. Gevolg: een door de samenleving breed gedragen beleid. Maar ook een kunstproject behoorde tot te geopperde ideeën en in het verlengde daarvan het voorstel om verschillende verenigingen en scholen te laten exposeren in een galerie in de voormalige Laarschool, zodat het pand niet verloren gaat voor de samenleving. Ook de ‘dode hoek’ nabij het politiebureau waar onder meer het Goorse Glazen Huis in heeft gezeten kwam uiteraard aan bod. Een centrum dat na de uitvoering van dure masterplan nog steeds niet de allure heeft die iedereen voor ogen had, geeft voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief toe: “Over het resultaat kun je discussiëren inderdaad. Als je ziet dat het plan 500.000 euro heeft gekost, veertig euro per Gorenaar, maar er voor projecten in bijvoorbeeld Diepenheim en Bentelo véél meer geld beschikbaar was, dan hebben wij als Goor iets gewoon niet goed gedaan.”
Maar het is vooral bevorderlijk als de vele ideeën elkaar gaan helpen en zo samen meer voor elkaar krijgen, zo was het devies. Kleine coalities werden op de avond al gevormd: zo is het idee van de Boodschappenman prima te combineren met de maatschappelijke functie van Sportpark ’t Doesgoor en leek het de meerdere kunst-initiatieven een goed plan om ook de handen ineen te slaan. Of Goor ook daadwerkelijk meer gaat borrelen en een stukje mooier wordt moet de tijd uitwijzen. Want uiteindelijk geldt: oplossingen zijn het probleem niet.