Hij nam deze week met een grote glimlach en trots afscheid als raadslid van de gemeente Hof van Twente. CDA’er Sander Smit, die bij de laatste verkiezingen werd gekozen, is een politiek aanstormend talent en zijn ster reist verder dan alleen ’t Twentse Haagje. Europa pikte de 29-jarige Gorenaar al snel op. Sinds deze zomer werkt hij als beleidsmedewerker voor Annie Schreijer-Pierik in Straatsburg en veelal in Brussel, het politieke epicentrum van Europa. “Een prachtige uitdaging en afwisselende baan. Elke dag brengt in Europa nieuwe uitdagingen met zich mee”, laat Smit weten. Zeker nu de wereld én Europa een brandhaard van problemen zijn op dit moment. “Het is dan ook goed, dat ik nog vaak in Goor kom voor privé en werk. Naast alle beleidsvelden ben ik namelijk ook contactpersoon voor de Nederlandse overheden. Uit de Europese microkosmos even terug met de voeten in onze eigen Twentse zandgrond is dan ook heerlijk.”
“Het is geen job van acht tot vijf trouwens. Als beleidsadviseur op het gebied van de parlementaire commissies Milieu, Volksgezondheid & Voedselveiligheid (ENVI), Visserij (PECH) en de interparlementaire samenwerkingsdelegatie EU-Rusland (de Russische Doema) en de gemeenschappelijke parlementaire assemblée van het EP met de Afrikaanse, Caribische en Pacifische (ACP-)staten heb ik mijn handen behoorlijk vol”, somt hij de lange reeks aan taken op. “Een geluk dat ik twee goede collega’s heb die de overige taken op ons kantoor op zich nemen”, voegt Smit er met een glimlach aan toe.
Grootste fractie
“Mijn eerste maanden waren in elk geval vol nieuwe ervaringen en een steile leercurve – vol nieuwe dossiers. De wetgeving die het Europees parlement behandelt in genoemde commissies is vaak van zeer specifieke en technische aard. Denk aan richtlijnen over nieuwe voedingsmiddelen, technische reductie van luchtvervuiling, maar ook de uitvoering van de aanlandplicht voor de visserijsector. Sinds 2009 (Verdrag van Lissabon) is de wetgevende macht en de politieke invloed van het Europees parlement toegenomen.” Ook neemt de druk op hem toe vanuit heel Europa, hij is de vraagbaak voor velen. “De CDA-delegatie deel van de fractie van de Europese Volkspartij, met 221 zetels de grootste fractie in het Europees parlement (751 zetels). Vanzelfsprekend richten de vele lobbyisten dan ook hun aandacht op ons als beleidsmedewerkers van die grootste fractie.”
Ook de huidige situatie in de wereld trekt een wissel op de werkzaamheden. “De afgelopen maanden is het op Europees en wereldniveau is het inderdaad relatief onrustig, hetgeen ook veel nieuwe politieke dossiers oplevert: in Afrika woekert de ebola-epidemie, terwijl in Oost-Europa vanwege de oorlogssituatie in oostelijk Oekraïne de spanning om te snijden is. In het Europees parlement zit je wat dat betreft in het brandpunt van alle grote politieke thema’s van het moment.”