Bergman: ‘Hof van Twente betaalt straatveger gemeente Haaksbergen’

De gemeente Hof van Twente kan beter zelf een straatveegmachine aanschaffen, dan op huurbasis gebruik maken van de veger van de gemeente Haaksbergen. Die conclusie trekt PvdA-raadslid Roel Bergman, naar aanleiding van een constructie die de gemeente Hof van Twente over een periode van zes jaar ruim 180.000 euro gaat kosten. Ter illustratie: de nieuwe straatveger kost Haaksbergen 155.000 euro. Hof van Twente huurt de veger tegen een bedrag van 31.000 euro per jaar, waarbij de veger 876 uur in deze gemeente wordt ingezet, voor de komende zes jaar. Bergman twijfelt in zijn vragen aan het college over de logica van deze constructie: “Het is zo in ieder geval niet goedkoper dan zelf aanschaffen. Ik wil graag weten wat het financiële voordeel is voor de gemeente”, stelt het raadslid, die vindt dat de gemeente Haaksbergen op kosten van de gemeente Hof van Twente een nieuwe straatveegmachine aanschaft.

straatveger

Bergman vraagt zich af of de gemeente Hof van Twente de veger wel zo vaak nodig heeft. In een al bestaande overeenkomst met Twente Milieu wordt de gemeente naast gladheidsbestrijding al door het bedrijf voorzien in het schoonhouden van de straten. Bergman wil graag weten of de gemeente naast het werk dat al wordt gedaan door Twente Milieu, er ook nog eens 876 uur nodig is voor het werken met de gehuurde straatveger.
In een reactie aan RTV Oost laat een woordvoerster van de gemeente Haaksbergen weten dat er bij de berekening van de huurprijs wel naar meer is gekeken dan alleen de aanschafprijs van de straatveger: “De brandstofkosten, onderhoud en de vervanging van bijvoorbeeld de borstels is daarin meegenomen. Hof van Twente heeft meer straten dan Haaksbergen, dus de machine zal vaker daar staan. Voor elke tien dagen dat wij de straatveger nodig hebben, heeft Hof van Twente de machine veertien dagen nodig”, legt zij uit aan het regionale medium. “Uiteindelijk besparen beide gemeenten als we het op deze manier doen.”