Isra: al tien jaar niet meer thuis

Zaterdag 9 augustus 2014. Voor de meesten van ons een dag als vele anderen, maar niet voor Ger en Clary van der Burg. Het is vandaag precies tien jaar geleden dat hun in Goor woonachtige dochter Marisse koelbloedig van het leven werd beroofd door Hasen Aksema, waarna hij met de destijds 2-jarige Isra vertrok richting Libië. Ondanks verwoede pogingen van instanties, politici en programma’s als Opsporing Verzocht is Isra tien jaar later nog steeds niet terug in haar thuisland. Thuis bij haar opa en oma, die op die 9 augustus 2004 in één klap hun dochter én kleindochter kwijtraakten. Hasen Aksema is in de tussentijd bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in Nederland en staat op de Nationale Opsporingslijst. Maar ondanks enkele hoopgevende tips aan het einde van het vorige jaar, is er ook van hem nog niks concreets vernomen. Bij alle betrokkenen overheerst tien jaar later vooral de onzekerheid, maar ook een sprankje hoop dat Isra ooit weer terugkeert.

isra

In de tussentijd is Libië het toneel geweest voor een volksopstand van grote proporties. Legerleider Khadaffi kwam daarbij om het leven, het land verkeerde in staat van oorlog. Geen plek voor een kind als Isra om in op te groeien. Haar grootouders waren destijds echter hoopvol dat de dood van de kolonel en de val van het regime zouden leiden tot een snellere opsporing van hun kleindochter. Tevergeefs, zo blijkt nu drie jaar later.
RTV Oost besteedde afgelopen donderdag bij monde van de Goorse journalist Rob Vorkink aandacht aan de zaak. Daarin legt Erik Oude Engeberink van de politie Oost-Nederland uit dat het lastig is om Isra terug te halen, vooral door de politieke situatie in het Noord-Afrikaanse land. Hij spreekt wel de hoop uit dat Isra ooit op een leeftijd komt dat ze er zelf voor kiest om eventueel weer terug te keren naar Nederland. Het programma Hart van Nederland heeft het vanavond over Isra. Daarin aan het woord de inmiddels gepensioneerd politierechercheur Hans Kamperman. Hij heeft zich jarenlang vastgebeten in de zaak en blijft hopen dat Isra ooit wordt getraceerd en haar vader wordt opgepakt. Een uitgebreide reportage is omstreeks de klok van 22.30 uur te zien op SBS6.