‘Zet de kasdeur wagenwijd open…’ (ingezonden brief)

Dit keer een ingezonden brief van Raoul van Dongen. De Gorenaar maakt zich, evenals zijn partij ‘In Beweging’ en D66, grote zorgen over de intensieve teelt en het gebruik van schadelijke pesticiden in de gemeente Hof van Twente. Een motie van de twee lokale fracties om de gezondheidsrisico’s daarvan grondig onder de loep te nemen, werd onlangs verworpen. Dat kan er bij van Dongen niet in. Lees zijn ingezonden stuk hieronder…

Stel je voor: we staan met z’n allen in een prachtige, maar afgesloten kas. Aan de buitenkant ziet alles er perfect uit; bloemen bloeien en de lucht is gevuld met de geur van groei. Maar wat als er buiten stormen woeden die onze toekomst bedreigen? Dat is de dagelijkse realiteit voor de bezorgde buren van de lelieteelt in Markelo. Maar ook aardappelen worden grootgebracht met grote hoeveelheden pesticiden. Het is hoog tijd om die kasdeur te openen en de frisse lucht van verandering binnen te laten.

Recent werd de motie van D66 en In Beweging in de Hof van Twente verworpen, die vroeg om een grondige evaluatie van de gezondheidsrisico’s van intensieve teelten. Dit roept een prangende vraag op: is ons college bang om de echte problemen te benoemen? We hebben behoefte aan een coalitie die niet wegkijkt, maar lef toont en met passie en bevlogenheid de uitdaging aangaat om te werken aan oplossingen voor de volgende generaties.

De zorgen van de Markelose burgers zijn niet zomaar een klacht; ze zijn een krachtige roep om transparantie en actie. De pesticiden die in onze omgeving worden gebruikt, zijn vaak onzichtbaar, maar de gevolgen zijn enorm. Ze besmetten ons (drink) water. Ons drinkwater, waarom komt dan niet iedereen in actie?! Pesticiden bedreigen insecten en verstoren de natuurlijke balans die zo essentieel is voor ons ecosysteem. Het lijkt wel alsof we ons vasthouden aan een systeem dat schadelijke stoffen in stand houdt, terwijl er prachtige, duurzame alternatieven binnen handbereik liggen. Waarom zouden we blijven investeren in een toekomst die schadelijk is voor onze gezondheid en die van onze kinderen?

De omgevingsvisie die binnenkort wordt behandeld in de Raad, biedt ons een gouden kans om samen een nieuwe koers te bepalen. Laten we de economische belangen achter ons laten en in plaats daarvan onze focus leggen op de gezondheid van onze gemeenschap en de biodiversiteit. Dit is een kans om een toekomst te creëren waarin onze kinderen en kleinkinderen kunnen opgroeien in een gezonde, duurzame omgeving.

Toon lef! Laat partijpolitiek varen en sla de handen ineen voor een toekomst die niet alleen mooi, maar ook gezond en duurzaam is. Burgers verdienen een college dat deze visie durft uit te dragen. De tijd voor verandering is nu; laten we de kasdeur wagenwijd openzetten!

Raoul van Dongen.