En weer een ingezonden brief van de Goorse criticaster Carel Groothengel. De raadsvolger komt in deze op voor de buurtbewoners van biovergister Groen Gas Goor (GGG). Die klagen al jaren over stankoverlast. Volgens Groothengel speelt Gedeputeerde Staten van de Provincie Overijssel een dubieuze rol in de beoordeling van de zogenoemde Milieu Effect Rapportage (MER) en dat er door GGG meer gebouwd is dan waarvoor een vergunning is verleend. Lees zijn brief hieronder…
Eind maart heb ik een stuk ingezonden over Groen Gas Goor (GGG) als controversiƫle biovergister in Goor vanwege ontbreken stikstofrechten. Op 30 juli 2024 heeft de Provincie Overijssel in het provinciaal blad van Overijssel gemeld: De Provincie Overijssel heeft op 24-04-2024 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor de locatie Kooimaten 3 7472DL Goor, van Groen Gas Goor B.V. Aan de aanvraag om de omgevingsvergunning is een mer-beoordelingsnotitie toegevoegd.
Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel hebben besloten dat geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld en de omgevingsvergunning te verlenen. De reguliere voorbereidingsprocedure is van toepassing. De Omgevingsdienst Twente (ODT), waar Hof van Twente ook deel van uitmaakt., komt tot de conclusie dat het hier een aanvraag betreft voor diverse wijzigingen ten opzichte van de vigerende vergunningen zonder significante gevolgen voor het milieu. Dit zijn wel dure woorden om te vertellen dat het allemaal niets voorstelt ten opzichte van de eerder verleende vergunningen.
De dwangsommen zijn dus in feite voor niets opgelegd en de buurt klaagt dus voor niets ondanks dat ze bij de burgemeester geklaagd hebben over hun probleem. Toen ze later opnieuw bij de burgemeester op hun probleem terugkwamen was er die beroemde uitdrukking dat ze er geen actieve herinnering aan had (maar dan in andere bewoordingen).
Dit is een vervolg op het feit dat blijkt dat de gemeente Hof van Twente voor GGG in 2011 wel een vergunning heeft verleend, echter niet voor wat er daadwerkelijk in 2017 is gebouwd. Wat er nu aan de Kooimaten 3 staat is goed voor vele malen meer tonnages mest en co-substraten die er worden aangenomen en verwerkt. Dit zorgt dan ook voor de ondraaglijke geuroverlast.
Ik heb zelf in het verleden een schuurtje in afwijking van de tekening gebouwd en de gemeente was er heel snel bij om een bouwstop op te leggen en een nieuwe tekening en bouwvergunning te eisen. Trouwens ik had wel een brief gestuurd dat ik wou afwijken maar die konden ze niet vinden in hun dossier.
Het is dan ook onbegrijpelijk dat GS hebben besloten dat geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld om de omgevingsvergunning te verlenen. Het lijkt dan ook een gotspe dat ondanks alle bezwaren die er door de buurt in het verleden zijn ingebracht GS tot dit besluit kan komen. Mijn conclusie is dat belangen voor een bedrijf zwaarder wegen dan die van de burger. Evenals mijn eerdere conclusie dat dit gedrag lijkt op de constateringen in het eindverslag van de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire waarin duidelijk naar voren komt dat burgers vaak in de knel komen tegen de handelingen van de overheid.
Het gaat er dus op lijken dat ‘misdaad’ loont. Ik ben zeer benieuwd hoe het proces verloopt maar ik wens de buurt veel succes in hun strijd.
Carel Groothengel