Auto in schaapskleren… (ingezonden brief)


Nu het ‘normale’ leven na de vakantieweken weer zijn aanvang heeft genomen is ook vaste brievenschrijver en raadsvolger Carel Groothengel weer in de pen geklommen. Het schaduwfractie-lid van de PvdA constateert dat de regionale krant Tubantia lokale politieke standpunten links laat liggen maar zich wel focust op de mens achter de politicus zoals Marianne Hutten van In Beweging. Zij deed met haar man mee aan de ‘Carbage-run’ in een oude auto, verpakt in schapenvacht…

Iemand die iets over de standpunten van politieke partijen wil weten hoeft niet meer te rade te gaan in onze regionale krant. Die krant heeft besloten om geen aandacht meer te besteden aan de standpunten van lokale politieke partijen. Ik las laatst dat iemand vond dat men bij die regionale krant was overgegaan tot het Libelle-concept. Je zult dus als politicus in onze gemeente iets moeten bedenken om de burgers in de Hof van Twente te laten zien waar je voor staat. Ben je toevallig baron dan kom je al in de krant als je groot liefhebber bent van piratenmuziek.

Nou is er al een raadslid die op dit punt de anderen ver vooruit is. Twee keer per maand verschijnt er een rubriek met de dagelijkse beslommeringen van dat raadslid. Met politiek heeft het maar heel weinig te maken. Wat we zien is de mens achter de politicus en daar gaat het om. Gesprekken met hele gewone mensen en veel gehuil van baby’s. In die zin beginnen we steeds meer op Amerika te lijken.


Het is dus voor politieke kopstukken zaak om meer leuke dingen vanuit hun privéleven naar buiten te brengen. Dat blijkt wel uit het artikel dat kortgeleden uitgebreid aandacht kreeg in de regionale krant. De fractievoorzitter van de groenste en meest mensgerichte en liefste partij in onze gemeente verscheen met een groot artikel en foto prominent in die regionale krant. Een artikel dat qua sfeer in de lijn van de graaf die gek is op piratenmuziek, past. Deze keer ging het immers om vergelijkbaar volksvermaak.

Met een barrel (oude auto) ongetwijfeld één met veel stikstof-uitstoot had ons raadslid met haar echtgenoot (ook altijd goed om je gezin uitgebreid onder de aandacht te brengen) een rit met gelijkgezinden door Engeland gemaakt. Een soort “niet in mijn achtertuin” maar dan net iets anders. Nou was het slim aangepakt. Om de vervuiling toch een beetje te camoufleren had dit raadslid (en niet te vergeten natuurlijk haar man) dit barrel in zijn geheel voorzien van schapenvacht. Eigenlijk dus een auto in schaapskleren zal ik maar zeggen. Nou vind ik dat helemaal niet zo erg. Het is tenslotte in een ander land en gelukkig niet hier in Twente waar ons de stikstof toch al over de schoenen loopt.

In onze gemeente vast tegen de paasvuren als ordinair volksvermaak maar zelf buiten de gemeentegrenzen een beetje vervuilen en lol trappen dat komt tenminste menselijk over. Dat je als volleerd baron wilt laten zien in onze regionale libelle dat je eigenlijk ook heel gewoon bent en van piratenmuziek houdt is goed voor je imago. Dat dat geklets in de Raad eigenlijk helemaal niet zo serieus is en je in je tweewekelijkse rubriek laat zien dat je veel met gewone mensen praat, scoort. Het blijven mensen die in woord het goede zeggen maar vervolgens in de praktijk gewoon doen wat iedereen doet; namelijk anderen de les lezen en zelf gewoon lol maken als een wolf…. sorry als een auto in schaapskleren.

Carel Groothengel