PvdA-amendement windenergie voor de bühne (Ingezonden brief )

Wij ontvingen een ingezonden brief van CDA-raadslid Riekele Bijleveld. Die reageert daarin op de aantijgingen van vaste brievenschrijver en PvdA-steunfractielid Carel Groothengel. Die haalde in in zijn laatste bijdrage uit naar de lokale Christen Democraten in de discussie rondom het toestaan van een locatie voor windturbines in de gemeente Hof van Twente. Lees de brief van Bijleveld hieronder…

PvdA-amendement programmeringsafspraken windenergie voor de bühne

In de laatste raadsvergadering bespraken we de programmeringsafspraken die het college met de provincie en de gemeenten Haaksbergen en Hengelo heeft gemaakt over windenergie. De hele raad met uitzondering van de PvdA-fractie stemde in met de afspraken. Die fractie was niet akkoord met de beoogde locatie voor windturbines en diende een amendement in met het verzoek aan het college om een andere locatie te zoeken.

Een dergelijk stellingname doet het vast heel goed bij de tegenstanders van windturbines bij het knooppunt Buren. Het is ook een treffend staaltje van politiek duiken als het moeilijk wordt. De hele raad wist al lang dat de provincie de regie zou nemen als we zelf geen keuzes zouden maken maar besloot, op CDA en D66 na, om de hete aardappel die windbeleid heet van de raadsagenda te halen, op het bordje van de provincie te leggen en niet zelf met voorstellen te komen. Het college stond vervolgens richting provincie met lege handen. Het resultaat is inmiddels bekend: de provincie heeft de regie genomen en voorkeursgebieden aangewezen waar windturbines kunnen worden gerealiseerd.

De PvdA-fractie stelt dat we vanwege de energietransitie niet zonder windturbines kunnen maar dat er betere locaties voor windturbines zijn in Hof van Twente. Echter het plan voor twee windturbines bij knooppunt Wind voor Buren speelt al sinds 2017. Al die jaren hebben we van de PvdA niet gehoord wat dan een betere locatie zou zijn. En dat durft de PvdA nog steeds niet aan te geven. Sterker nog: ze schuift via een amendement het probleem op de tafel van het college! Die moet nu volgens het ingediende amendement op korte (!) termijn met een alternatieve locatie komen.

Naast het opportunistische karakter van het voorstel, is het ook een mission impossible: De provincie heeft de regie genomen en streeft naar clustering in de door haar vastgestelde voorkeurgebieden en geeft daar ook prioriteit aan.

Kortom: Het CDA steunt het college. Door te kiezen voor de programmeringsafspraken wordt er eindelijk duidelijkheid geschapen. De PvdA wil van de hele gemeente zoekgebied maken. Dat schept grote onzekerheid en nieuwe onrust. Daar heeft onze fractie totaal geen behoefte aan.

Riekele Bijleveld,

raadslid CDA