Knellend Noaberschap… (ingezonden brief)

En weer een ingezonden stuk van vaste brievenschrijver en raadsvolger Carel Groothengel. Hij ergert zich dit keer aan de discussie die in de gemeenteraad gevoerd is over de eventuele komst van windmolens in het landgoed Twickel. Met name de lokale CDA speelt daarin volgens het schaduwfractielied van de PvdA een meer dan kwalijke rol. Lees zijn schrijven hieronder…

Noaberschap is een van de mooiste dingen die we hebben in Twente maar het kent ook een benauwende kant. Bijvoorbeeld in onze gemeenteraad waar de raadsleden elkander voortdurend geringschattende en ‘gebrek aan respect-opmerkingen’ naar het hoofd gooien. Over de inhoud gaat het eigenlijk nooit. Een scherp afwijkend standpunt wordt niet getolereerd en gezien als het bederven van de goede sfeer. Een raadslid dat over het algemeen goed geïnformeerd is wordt in de hoek gezet door het minst belezen raadslid (nu doe ik het zelf ook al!) met de opmerkingen dat het wel duidelijk is dat die de stukken niet heeft gelezen.

Het hoogtepunt vorige week dinsdag was het feit dat de PvdA vond dat de gemeenteraad een duidelijke uitspraak zou moeten doen tegen windmolens in de buurt van het landgoed Twickel. De partij (het CDA), die 7 jaar geleden onverwachts de stekker uit een windmolen op een industrieterrein trok en daarna een actievoerder tegen windmolens in haar fractie opnam om kiezers te trekken. Daarna zette het CDA een onvervalste lobby in voor Wind voor Buren, en beweerde nu met droge ogen en veel onwaarheden dat die windmolens er eigenlijk kwamen door toedoen van de PvdA.

De tirade (want dat was het!) tegen diezelfde PvdA werd daarna traditioneel afgemaakt door de grote driftkikker van onze Raad die het schandalig vond dat de PvdA dit alleen maar deed om de publieke tribune te paaien (daar zat overigens slechts een tegenstander van die windmolens). Het is jammer dat de PvdA haar hoofd er niet bij hield en ronduit dom in deze truc van het CDA trapte en zich hevig begon te verdedigen tegen al die belachelijke en niet inhoudelijke aanvallen.

Pas op het laatste moment kreeg de PvdA weer een helder moment door het CDA te vragen wat ze van de locatie bij Twickel vond. Die vraag was al zes keer eerder gesteld aan die partij maar het CDA wist de PvdA steeds slim in de verdediging te drukken met kant en klare onwaarheden. Maar eigenlijk was het toen al te laat om het CDA te laten bekennen dat ze zich nu achter de provincie verschuilen over iets waar ze al jaren zonder enige schaamte voor lobbyen namelijk twee gigantische windmolens in het zicht van Twickel.

Op eindelijk de enige juiste vraag die de PvdA uiteindelijk toch stelde “maar wat vindt het CDA dan van deze locatie” weigerde die partij simpelweg een antwoord te geven. Toen de vraag nog een keer werd gesteld was de reactie dat men dat net al had gezegd. Niet dus! Wat er eigenlijk aan de hand is dat deze windmolens nauwelijks onze inwoners raakt en de meerderheid van de Raad zich mooi kan verschuilen achter de provincie.

En dan als CDA zeggen dat ze wel vuile handen durft te maken door deze keuze. Vuile handen zonder politieke gevolgen maar wel oneindige schade aan Twickel terwijl je je natuurlijk met hand en tand had moeten verzetten als partij die de mond vol heeft van het rentmeesterschap…


Carel Groothengel