Deze maand begint Gildebor in opdracht van de gemeente weer met de preventieve aanpak van
de eikenprocessierupsen. Deze aanpak houdt in dat de rupsen bestreden worden voordat ze hun brandharen krijgen. De werkzaamheden vinden plaats in de avond of nacht. Dit kan voor geluids- of verkeershinder zorgen. De gemeente deelt de planning van de bestrijding op de eigen website en sociale media…
Meestal komen de eerste eikenprocessierupsen begin april tevoorschijn. Een paar dagen na het verschijnen van de eerste rupsen start de bestrijding, omdat de zogenoemde nematoden alleen in de eerste levensfases van de rups hun werk kunnen doen. Het is nog niet bekend wanneer de eerste rupsen verschijnen. Dit wordt op verschillende plaatsen in Nederland in de gaten gehouden.
De rupsen worden bespoten met nematoden. Dit zijn hele kleine aaltjes die alleen de rupsen doden. De nematoden worden met een hogedrukspuit in de boomtoppen gespoten. Om te zorgen dat alle rupsen worden geraakt, wordt de boomtop helemaal natgespoten. Het middel is biologisch en ongevaarlijk voor mensen, (huis)dieren en planten.
De preventieve bestrijding wordt alleen toegepast op eikenbomen van de gemeente binnen de bebouwde kom. In het buitengebied voert de gemeente geen bestrijding uit behalve bij scholen in het buitengebied.
Doordat er in het afgelopen jaar door de gemeente veel bloeiende plantensoorten zijn gezaaid, is op sommige plekken de overlast fiks afgenomen. Op de planten komen insecten af die de natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Ook vogels eten de eikenprocessierupsen. Op sommige plekken
waar vorig jaar wel preventief werd gespoten, hoeft dat nu niet meer.
Bespuiten met nematoden kan alleen in de avond of nacht. Dat komt omdat de UV-straling
van zonlicht ervoor zorgt dat de nematoden afbreken. De bespuiting kan geluids- en
verkeersoverlast geven. De bespuiting vindt plaats in 2 rondes. Zo worden de rupsen die
later uit het ei komen ook bestreden