Er is weer een schrijven binnengekomen van onze Carel Groothengel. Hij heet zich dit keer verdiept in de handel en en wandel rondom biovergister Groen Gas Goor op bedrijventerrein Zenkeldamshoek. Deze is al een lange periode in een juridische strijd verwikkeld met omwonenden die ernstige stankoverlast ervaren. Groothengel trekt het vergelijk met de overlast van slachtafvalverwerker Bouwens in de Molenstraat jaren geleden veroorzaakte. Lees de ingezonden brief hieronder…
Op 22 februari jongstleden stond er in de digitale Tubantia een artikel over Groen Gas Goor (GGG) met als kop ‘Controversiële biovergister in Goor blijkt illegaal vanwege ontbreken stikstofrechten’. Omdat een soortgelijk iets zich in het verleden heeft afgespeeld bij slachtafvalverwerker Bouwens in Goor ben ik hier wat verder ingedoken. Buren van GGG zijn al jaren verwikkeld in een juridisch gevecht tegen het bedrijf, dat volgens hen stankoverlast veroorzaakt. Het bedrijf bevindt zich op het industrieterrein Zenkeldamshoek in Goor.
Het was daarbij eerst onduidelijk wie eigenlijk het bevoegd gezag is; de gemeente of de provincie. Na heel lang klagen en bezwaar maken is juridisch duidelijk geworden dat de provincie de handhaver moet zijn in plaats van de gemeente. De provincie heeft nu allerlei dwangsommen naar GGG opgelegd. Maar nu blijkt dat de hele installatie in feite illegaal is, omdat de provincie er nooit een geldige natuurvergunning voor heeft afgegeven.
De provincie speelt ook nog een onduidelijke rol want het is niet bekend of deze mee gaat werken aan het extern salderen. Dit heeft te maken met de stikstofrechten. Biovergister GGG moet snel aanpassingen doen om stankoverlast te voorkomen, anders volgen flinke boetes. Het bedrijf deed een poging onder enkele verplichtingen uit te komen. Zonder succes. De rechtbank houdt voet bij stuk.
Bij het zoeken met Google heb ik in het AD gelezen dat Gerda Vehof ook één van de buren is die de stankoverlast ervaart. De strijd van de buren duurt nu al enkele jaren. Eerst bij de Gemeente Hof van Twente en later bij de Provincie Overijssel. Het blijkt dat de gemeente voor GGG in 2011 wel een vergunning heeft verleend, echter niet voor wat er daadwerkelijk in 2017 is gebouwd. Wat er nu aan de Kooimaten 3 staat is goed voor vele malen meer tonnages mest en co-substraten die er worden aangenomen en verwerkt. Dit zorgt dan ook voor de ondraaglijke geuroverlast.
En dan nog de Omgevingsdienst Twente (ODT). Hier is burgemeester Ellen Nauta tot en met 2022 voorzitter van geweest. Het lijkt mij toch aannemelijk dat zij zeer zeker op de hoogte is van de activiteiten van GGG. De buren geven aan dat hun lijkt dat zij niet te beseft welk onrecht de burger van Hof van Twente wordt aangedaan.
Men heeft bij de ODT inmiddels al vele klachten ingediend, maar er is hier helaas niks mee gedaan. Door het één en ander zelf uit te zoeken is men erachter gekomen dat het bedrijf niet deugt. Naar aanleiding hiervan was de burger genoodzaakt de juridische weg in te slaan. Nooit kunnen weten dat belangen voor een bedrijf zwaarder wegen dan die van de burger. Dit gedrag lijkt wel op de constateringen in het eindverslag van de 2e Kamer over de toeslagenaffaire waarin duidelijk naar voren komt dat burgers vaak in de knel komen tegen de handelingen van de overheid.
Carel Groothengel