Roepende in de woestijn… (ingezonden brief)

Het kon eigenlijk ook niet uitblijven. Het ingezonden stuk van vaste brievenschrijver Carel Groothengel over In Beweging vraagt om een tegenreactie. Zeker na de verwijten die hij maakte aanm het adres van de nieuwe lokale partij. Die reactie is er. In dit geval van Raoul van Dongen. Hij is steun-fractielid van In Beweging en zegt dat de beweringen van Groothengel geen recht doen aan de waarheid. Lees de ingezonden brief van van Dongen hieronder…

Roepende in de woestijn…

Vorige week liep vaste briefschrijver Carel Groothengel via deze rubriek leeg over zijn ervaringen met In Beweging. Wie de lokale media een beetje volgt, weet dat deze vorm van communiceren zijn persoonlijke handelsmerk is. Met regelmaat produceert de heer Groothengel van achter z’n toetsenbord stukjes waarbij hij links en rechts om zich heen slaat. Dat doet hij al zo lang dat ik vermoed dat hij al voor het computertijdperk regelmatig in zijn venijnige pen klom. Af en toe kom ik deze stukjes tegen en aan het eind denk ik dan bij mezelf, en nu? Wat heeft u nu bereikt?

Zeg het rechtstreeks…
Iedereen mag van In Beweging vinden wat hij wil. Gelukkig zijn dat veel positieve berichten en soms ook kritische. Maar om via deze site en de lokale krant aan te geven dat je het met van alles en nog wat niet eens bent, is best wel een aparte route. Dat kan effectiever. Ik loop al een tijdje mee bij In Beweging en mag zelfs zeggen meer dan gemiddeld. Maar van mijnheer Groothengel heb ik nog nooit iets vernomen. Terwijl hij best wel wat verbeterpunten heeft. Vindt hij zelf. Bij In Beweging kunnen leden en niet leden elke vergadering aanschuiven bij het bestuur of het fractie-overleg als het om politieke onderwerpen gaat. Met regelmaat wordt dat ook gedaan, maar de heer Groothengel ben ik daar nog nooit tegengekomen. In al die tijd nog nooit een mail mogen ontvangen of een bijdrage gezien in onze nieuwsbrief.

Interne communicatie lijkt niet in de portefeuille van de heer Groothengel te zitten. Maar wat dan wel? Kritiek spuien doet de heer Groothengel bij voorkeur in het openbaar. Dat dient een ander doel. Zijn eigen doel en zijn eigen (politieke) agenda. Of dat heel verbindend is kun je afvragen. En erg sociaal is het ook niet. De afstand die de heer Groothengel voelt tot de kernwaarden van In Beweging kan ik plaatsen. Maar iedereen is vrij om lezersbrieven te schrijven…


Halve waarheden en…
Minder geslaagd is het feit dat de heer Groothengel naar eigen believen onderdelen haalt uit moties en politieke discussies en daar zijn persoonlijke mening als waarheid aan toevoegt. Door niet het hele verhaal te vertellen of de context te vermelden ontstaan in het meest positieve geval halve waarheden. In alle genoemde gevallen van de heer Groothengel was dat ook zo. Reuring levert het wel op. Wat dat betreft is er dichter bij huis voor mijnheer Groothengel genoeg inspiratie beschikbaar. Daar hoort u mij, of onze (fractie-)leden niet over. Beter is ook om het te negeren, want het voegt namelijk niets toe aan (verandering van) beleid of het beïnvloeden van het debat.

Gelijk krijgen…
De Hof van Twente wordt er niet beter van als je zo vaak als roepende in de woestijn je gelijk probeert te krijgen. Wat helpt is om met gelijkgestemden de goede ideeën (zoals met de energietoeslag) op de politieke agenda te krijgen. Daarin is binnen de oppositie nog veel te winnen. Dat gaat niet van een leien dakje. Binnen de Steunfractie van In Beweging valt daar ook nog flink wat te verbeteren. Dat doen we als jonge partij niet goed. Goede ideeën verzanden te vaak in politieke schermutselingen. En dat is jammer. Een goed idee is een goed idee. En daar zit van links naar rechts geen monopolie op. Uit de laatste verkiezingen bleek dat drie op de vier stemmen naar rechts gingen. Er is aan de progressieve kant nog veel te winnen.

Beslissen over de toekomst…
Ik proef een cultuur- dan wel generatie kloof. Ik zit dicht bij het vuur en weet dat er door de fractie van In Beweging keihard en oprecht gewerkt wordt om de gemeente nog iets mooier te maken. De jongere generatie doet dat op een andere manier dan mijnheer Groothengel gewend is. Maar er zijn heel veel mensen die zich wel in onze aanpak kunnen vinden. Ik geniet er van dat de nieuwe generatie zich met zoveel passie inzet. Niet voor zichzelf, maar vooral voor een betere en duurzame samenleving. Bij voorkeur zonder ‘politiek te bedrijven’. We kunnen niet zeggen dat dat de huidige en de vorige generatie het zo goed heeft achter gelaten mijnheer Groothengel. Nu is het de beurt aan de jongeren. Het gaat om hun toekomst. Laat ze het op hun manier doen. Wie zijn wij om daar iets van te vinden?

Raoul van Dongen (Goor)
Steun-fractielid In Beweging