Subsidieregeling sanering asbestdaken verlengd

Sinds de invoering van de asbestdakensubsidie in 2018 zijn er, in Goor en andere kernen in de gemeente Hof van Twente, omgerekend al 72 voetbalvelden aan asbestdaken verwijderd. Voor veel huiseigenaren en bedrijven is deze subsidie een belangrijke factor om in actie te komen. De subsidie die volgend jaar zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 2028. “Niet alle gemeentes verlenen de subsidie, maar wij gaan door,” aldus Wethouder Harry Scholten. “Veel is al gesaneerd, toch zijn we nog niet klaar met het opruimen van alle asbest”…

De subsidie geldt geldt niet voor asbest-dakbeschot maar is wel ‘stapelbaar’ met andere subsidies en regelingen van de gemeente en de provincie Overijssel. Zo is de subsidie te combineren met bijvoorbeeld een tegemoetkoming van een groenblauw dak. Dit is een dak dat beplant is en regenwater vasthoudt en tevens isoleert.


In het buitengebied van Hof van Twente bevinden zich nog een groot aantal daken die bestaan uit asbest golfplaten en al meer dan 30 jaar oud zijn. Deze daken kunnen door de jaren heen aangetast worden door weer en wind waardoor er mogelijk asbestvezel vrijkomen. Verwijdering (sanering) van asbest is daarom op enig moment noodzakelijk. Ook kunnen de meters aan gesloopte bebouwing in het buitengebied van oude opstallen alvast worden ingewisseld voor bouwrechten via de ‘Rood voor rood-regeling’. Deze bouwrechten in de vorm van sloopvouchers hebben een geldigheid van tien jaar.