Hof van Twente scoort goed in toename betaalbare woningen

De gemeente Hof van Twente heeft een toename van 4% als het gaat om huizen die financieel bereikbaar zijn. Daarmee staat de Hof in de vaderlandse top volgens onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money. In de afgelopen zeven jaar is het aantal betaalbare woningen met 229 gestegen. Volgens de onderzoekers draagt het actieve beleid van de gemeente bij aan de toename. Bij nieuwbouwplannen praat de gemeente mee over het aantal en type woningen dat er gebouwd kan worden…

In de meeste gemeenten in de regio nam het aantal financieel bereikbare koopwoningen tussen 2016 en 2022 af. Het grootst is de afname in Borne, waar 28% minder betaalbare huizen staan voor mensen met een gezamenlijk inkomen van rond de 64.000 euro per jaar.

In heel Nederland nam het aantal af van 2,4 miljoen betaalbare huizen met 675.000 terwijl het totale aantal huizen dat jaar met 5 procent toenam. Die daling had plaats in 288 van de 342 gemeenten in Nederland.

De toename is vooral te zien in Zeeland, Noord-Limburg, Drenthe en Friesland. Ook daar gaat het vooral om percentages van 1 tot 5 procent. Maar in Hardenberg steeg het aantal woningen met 18 procent, in het Achterhoekse Oost Gelre met 15 procent en in Montferland met 10 procent. De grootste uitschieter is Scherpenzeel met 171 procent, al zijn dat in absolute aantallen 190 betaalbare huizen. In het Brabantse Deurne lijkt de stijging met 74 procent minder groot, maar daar gaat het wel om 1256 huizen.