Gorenaar Mekenkamp ontwikkelt ‘GreenClip’ voor frissere GFCT-bak

Vanaf deze zomer kunnen 5000 inwoners van Twente als eerste gebruik maken van de zogenoemde GreenClip. Die moet zorgen voor een frissere GFT-container tijdens warme dagen én minder gewicht en volume in de container. De GreenClip is ontwikkeld door Gorenaar Johan Mekenkamp en Lars Groters uit Diepenheim. De kleine groene clip is gemaakt van kunststof en moet aan de groene bak worden vastgemaakt. Binnenkort kunnen 5.000 Twentenaren gebruik maken van de nieuwe uitvinding die wordt omarmd door Twente Milieu…

Johan Mekenkamp is enorm verheugd dat de GreenClip nu al wordt ingezet: “Een jaar geleden bedacht en binnenkort al bij 5.000 Tukkers aan de groene bak, geweldig!” De GreenClip is bij het duo vooral ook ontstaan eigen frustratie. Lars Groters: “Thuis willen we graag ons afval goed scheiden en dus ook ons gft-afval. Maar in de zomer zorgde de groene bak elke keer voor frustratie door de komst van maden en een onaangename geur. Ik had daarom, net als veel mensen, een stokje tussen de deksel en de bak gestoken. Maar dat stokje viel elke keer of kinderen haalden het weg. Ik dacht ‘dit moet anders’ en toen zijn Johan en ik samen gaan nadenken, tekenen, meten en testen. Dit resulteerde uiteindelijk in een 3D-geprint prototype.

Twente Milieu was snel enthousiast aldus Annemieke Braamburg van de regionale afvalverwerker: “We zijn altijd op zoek naar manieren waarop we afval scheiden gemakkelijker kunnen maken. De GreenClip lijkt een handig en toegankelijk hulpmiddel om inwoners te helpen met het goed scheiden van hun gft-afval. We geloven in dit product en zijn heel benieuwd wat de inwoners van Twente hiervan vinden”.

De eerste 5.000 inwoners die de clip gaan gebruiken krijgen twee keer een kort onderzoek toegestuurd. Hierdoor kan worden gemeten of de GreenClip ook daadwerkelijk door inwoners als positief wordt ervaren en of er beter en meer gft-afval is gescheiden.

Wie in aanmerking wil komen voor een GreenClip kan zich inschrijven via deze LINK.