2022 was een slecht jaar voor de verschillende soorten uilen in en om Goor. Dat zeggen de deskundigen van de Stichting Hofvogels. Belangrijkste oorzaak was een tekort aan muizen. De muizenstand was laag, doordat er vorig jaar zeer weinig eikels en beukennootjes waren en het weer dit jaar zeer wisselend en soms extreem was met natte of juist droge, zeer warme perioden. Voor al de bosuil en de kerkuil hadden het zwaar. De steenuil wist zich volgens Hofvogels beter staande te houden omdat deze vogel ook andere voedselbronnen benut…
De tegenvallende broedresultaten bij de bosuilen, de eerste soort die al vroeg in het voorjaar broedt, deed al vermoeden dat er een tekort aan muizen was. In 54 nestkasten werd slechts 7 keer succesvol gebroed. Nestkasten waar jaren achtereen jongen uitvlogen bleven dit jaar leeg. Dit deed zich niet alleen in deze omgeving voor, maar ook regionaal en landelijk.
Bij de controles van de nestkasten voor steenuilen in april werd het tekort aan veld- en bosmuizen bevestigd. Deze muizensoorten dienen normaal als stapelvoedsel voor de jonge steenuiltjes en worden in muizenrijke jaren in grote hoeveelheden aangetroffen in de nestkasten. Dit jaar lagen er zeer sporadisch muizenprooien in de kasten. Uit camerabeelden en waarnemingen van kasthouders bleek dat de steenuilen zich vooral tegoed deden aan kleine zangvogels, meikevers en regenwormen. Zo compenseerden ze het tekort aan muizen.