Dualisme en de Raad (ingezonden brief)

De Raad is naar de hei geweest en heeft besloten om beter haar best te doen om ons als inwoners te vertegenwoordigen. Tot nu toe kwamen de voorstellen van het College en riepen de coalitiepartijen meestal ‘hoera’ en de oppositiepartijen meestal ‘waardeloos’. Dat moest en zou anders zo besloot men…

De wethouders werden weggestopt achter de grote plantenbakken en de raadsleden zouden met elkaar in debat over de te volgen koers. Het College moest daarna aan het werk en doen wat de raad wilde. Om te bepalen wat de Raad precies wil zouden de raadsleden vooral naar ons als inwoners luisteren. Zo zouden ze hun functie als volksvertegenwoordigers serieus gaan nemen en zouden wij als bewoners beter bediend worden. Maar…….niets van dat alles.

Slechts twee partijen hadden zich voorbereid op de nieuwe, in een ongetwijfeld dure heibijeenkomst uitgedachte, aanpak en stelden zaken voor en vroegen andere partijen wat ze daarvan vonden. En toen vroeg de burgemeester of de geachte partijen met elkaar in debat wilden. Gemeente Belangen beet de spits af met de vraag wat er in hemelsnaam aan de hand was. Waarom reageerden de wethouders niet en waarom zaten die ineens in die bloembakken. Omdat, zo probeerde de burgemeester, u dat een paar weken geleden met elkaar hebt afgesproken. De fractie van Gemeente Belangen keek in zijn geheel alsof ze het in Keulen hoorden donderen. “Wat een onzin dit gedoe”. Ze hadden immers als coalitiepartijen besproken wat er moest gebeuren en de dag daarvoor ook al iets gezegd.

Wat andere partijen vinden? Wat heeft Gemeente Belangen daar mee te maken, zo leek men te vinden. Ook bij de VVD was het kwartje niet echt gevallen zo bleek. Die vonden, overigens bij een heel ander punt, dat een raadslid die geen jurist was zich niet kon uitspreken over juridische vraagstukken. Ik vind dat als je geen verstand van politiek hebt je niet in de Raad moet gaan zitten.

De toonzetting van die partij begint overigens steeds intoleranter en zonder enige relevantie te worden. Het onderbuikgevoel domineert in die partij steeds meer en dat geluid lijkt steeds vaker iets ongehoords in Nederland. Komt die partij (of beter een lid van die fractie) in de knoei in een debat dat weigert die verder te praten en stelt voor om een en ander maar in de kroeg onder het genot van een pilsje te bespreken.

De toonzetting riep in de voorgaande Raad nog wel eens op tot een correctie van de toenmalige fractievoorzitter maar sinds die is vertrokken schrik ik me steeds vaker een hoedje van de boute en onbehoorlijke toon van deze fractie. De enige partijen die hun best deden waren het CDA en de PvdA. Die eerste partij is na de komst van een nieuwe fractievoorzitter een factor van betekenis geworden als het om het inhoudelijke gaat. Daar zit over vrijwel de hele linie kwaliteit. Nu nog proberen om daar een meer gezamenlijke lijn in te brengen.

Mij lijkt het overigens dat de Raad zo snel mogelijk stopt met deze nieuwe richting. Dan kunnen de wethouders weer uit het struweel tevoorschijn komen en voor partijen die weten waar ze over praten, is het College een veel betere gesprekspartner. Bij de twee partijen die nu al de afgesproken plank missloegen is het namelijk geen kwestie van niet willen maar een kwestie van niet kunnen. Het vaak na de pauzes gehoorde ‘niet iedereen wil debatteren’ klinkt als een argument van mensen die zich bij een voetbalclub melden maar absoluut niet met een voetbal willen spelen.

Een Raad of een parlement is namelijk bedoeld voor debat om op die manier tot een goede besluitvorming te komen en niet om met botte argumenten en macht je zin te krijgen. We leven niet in een decreten-democratie maar in een democratie waarin het luisteren naar inwoners voorop staat en gekozen bestuurders door middel van fatsoenlijk overleg uit ingewikkelde problemen proberen te komen.

Carel Groothengel