“We moesten de lijken naar de tuin van dokter Lieneman brengen. Je ging aan de slag, verstand op nul. Mijn blauwe overal was aan het einde van de dag rood. Rood van het vele bloed.” Het zijn de indrukwekkende woorden van Ab Zorge. Hij maakte, als 16-jarige, 77 jaar geleden het verschrikkelijke bombardement op Goor mee en schreef er later een boek over onder de titel ‘De vlag uit de fles’. Door de Amerikaanse bommenregen kwamen op 24 maart 1945 85 Goorse burgers om het leven. Het bombardement werd vanochtend herdacht bij de Bomscherf in het centrum van Goor. Daar werd op precies 09:49 uur, het tijdstip van het bombardement, twee minuten stilte in acht genomen nadat er kransen werden gelegd door het Oranjecomité Goor en Ab Zorge en zijn neef veteraan Jan Dirk Zorge…
Wethouder Wim Meulenkamp sprak namens de gemeente Hof van Twente en was zichtbaar geëmotioneerd na de woorden van Ab Zorge. Meulenkamp vertelde over een 5-jarig jongetje dat gewond raakte tijdens het bombardement en trok de parallel met de oorlog in Oekraïne waarin hij vertelde over het beeld van een ontheemd kind dat huilend en alleen op vlucht is.
Er waren bij de herdenking zo’n 40 mensen onder wie leden van de familie Jebbink, overlevenden van het bombardement, die daarvoor speciaal uit Rotterdam waren gekomen.