Hij haalde geen raadszetel namens de PvdA maar blijft gewoon kritisch volger van de lokale politiek. Carel Groothengel is dan ook weer als vanouds in de pen geklommen om de verkiezingsuitslag eens onder de loep te nemen en daaruit de nodige conclusies te trekken. Lees zijn ingezonden brief hieronder…
Vernietigd landschap…
De afgelopen dagen vanwege corona gekluisterd aan huis heeft mij aan het denken gezet. Een bijzondere verkiezingsuitslag in onze gemeente, dat is zeker. De twee hoofdspelers onttroond. Aan de ene kant het almachtige CDA en aan de andere kant de niet zo oppermachtige, maar wel slim opererende PvdA. Ik bedoel eigenlijk dat de hoofdrolspelers aan beide zijden een gevoelige tik op de vingers hebben gehad van de kiezers.
Het CDA verloor in verband met landelijke problemen en de PvdA omdat kiezers vinden dat het anders moet op links. Ik was eerlijk gezegd al lang geen lid meer geweest van die partij als de PvdA in de Hof van Twente er niet zou zijn geweest. Zoals deze partij zaken op de agenda krijgt in de gemeenteraad heeft mij er toe gebracht om toch maar lid te blijven. Ben zelfs vorig jaar lid geworden van In Beweging omdat ik een sterke samenwerking op links voorsta, vooral plaatselijk met uiteindelijk een landelijke samenwerking.
De meerderheid in de Raad wil bomen kappen en de PvdA krijgt het in haar eentje voor elkaar om dat te voorkomen. De veevoederfabriek in Markelo moet al 100 jaar weg maar het is uiteindelijk de PvdA die dat op de agenda krijgt. Eerder al deden ze hetzelfde met een nieuwe school in Markelo, met Tuindorp in Goor en in het grijze verleden was de hele raad voor een varkenscluster bij Markelo en een bungalowpark in de Herikervlier maar de PvdA kreeg het, weer in haar eentje, voor elkaar om de hele raad om te krijgen. De blunder met de brandweerkazerne kwam boven tafel door de PvdA en de toenmalige puinhoop binnen de gemeentelijke organisatie werd aangepakt dankzij het aankaarten door wederom de PvdA.
Dat is ze de afgelopen vier jaar ook weer vele malen gelukt. Natuurlijk zijn er anderen nodig om een meerderheid te krijgen maar in eerste instantie begint het bij het op de agenda krijgen van dit soort zaken. Dat is politiek bedrijven! Maar de kiezer vond dat kennelijk niet goed genoeg en koos voor In Beweging. Die wil op links verbinden en kijkt nu vol vertrouwen naar PvdA, GB, SP en D66. Triest is dat In Beweging een hele grote denkfout maakt. Ze hebben geen echt programma en staan dus eigenlijk alleen maar voor ‘samenwerking’ en ‘verbinden’.
Ze wijst strategie en tactiek af in de politiek. De vraag blijft dan wat die partij voor de inwoners van onze gemeente wil bereiken maar die vraag wordt niet beantwoord. De leden en kiezers zien die aanpak echter wel zitten. Ik denk dat dat komt omdat mensen graag iets nieuws willen. Maar ook omdat deze partij, maar ook de kiezer, middel en doel door elkaar halen. Verbinden is een middel, een strategie die moet leiden tot een bepaald resultaat. Als je dat resultaat niet benoemt, zoals In Beweging (dus niet) doet, krijg je niks.
Maar wie gaat de komende jaren het onnodig kappen van bomen tegen houden en vraagt als enige partij aandacht voor het Tuindorp? En wie roept een extra raadsvergadering bijeen om een halt toe te roepen aan een onwaardig theaterstukje rond het huisvesten van woonwagenbewoners terwijl de hele raad weet dat die poging als lang en breed verprutst is door geklungel vanuit ons gemeentehuis? In Beweging in ieder geval niet. Die zullen bezig blijven met verbinden als doel op zich. Dat deed de PvdA overigens ook al.
Agenderen is immers 1, maar een meerderheid krijgen is dan ook nog wat. Daarvoor moet je verbinden maar dan vooral gericht zijn op een resultaat. Dat resultaat kwam er vaak omdat die partij ook goed kon verbinden.
De kiezer krijgt altijd gelijk maar of hij altijd gelijk heeft waag ik in dit verband te betwijfelen. Ik hoop dat de PvdA blijft doen wat ze goed kunnen en hun eigen koers blijven varen. Naar inwoners luisteren en die een stem geven in de Raad.
Carel Groothengel