Er komt steeds meer kritiek op de handelswijze van de gemeente Hof van Twente in de fatale hackerszaak waarbij veel gegevens verloren zijn gegaan en waardoor de kans bestaat dat privacy-gevoelige gegevens op straat komen te liggen. Diverse deskundigen hebben daarover al hun twijfels geuit en research van het Financieel Dagblad (FD) wijst uit dat de gemeente ‘incompetent’ gereageerd heeft op de cyber-aanval en dat er sprake is van zogenoemde gijzel-software die de gemeente nog wel eens duur kon komen te staan omdat dan fiks betaald moet worden aan de hackers om weer toegang te krijgen tot de persoonsgegevens.
Volgens het FD was maandag al duidelijk dat de problemen groot waren en werden adviezen van de gemeente Lochem, dat eerder het slachtoffer werd van een cyber-aanval, in de wind geslagen. In plaats van direct te communiceren dat het hier om een ernstige crisis-situatie ging werd dinsdag alleen gemeld dat er een storing was.
Ook werd volgens bronnen van het FD in eerste instantie geen gespecialiseerd forensisch cyberveiligheidsbureau aangetrokken om de toedracht van de hack te onderzoeken. In plaats daarvan kreeg een algemener IT-bedrijf een dergelijke opdracht verstrekt. Ook is er ernstige kritiek op het ontbreken van een externe back up die de gemeente Hof van Twente als één van de weinige gemeentes in Nederland, niet heeft maar die wel verplicht is.
Ondertussen stelt de gemeente dat er geen aanwijzingen zijn dat de privacygevoelige gegevens ook daadwerkelijk zijn ingezien door kwaadwillenden. Ook door deze site geraadpleegde deskundigen stellen echter vast dat het nagenoeg onmogelijk is om vast te stellen of gegevens zijn misbruikt.
Inwoners en ondernemers uit Goor en de overige kernen in de Hof kunnen voorlopig geen vergunningen en identiteitsbewijzen of rijbewijzen aanvragen. Uitkeringen worden wel betaald. Dat op basis van de betalingsgegevens van november.