In onze zesde bijdrage van onze Goorsnieuws-bevrijdingsroute zetten we de meest prominente plaatsgenoot ooit centraal. Cineast Bert Haanstra, gevierd regisseur in binnen en buitenland, bleek ook een belangrijke schakel in het verzet. In de oorlog was Haanstra namelijk werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf in Amsterdam, waar hij via collega’s in de illegaliteit terecht kwam. Hij fotografeerde talrijke plattegronden van militair belangrijke locaties. De opnamen werden vervolgens naar de Nederlandse regering in Londen gesmokkeld. Deze acties leverde hem ook een bijna eeuwig schuldgevoel op over het bombardement op Goor, waarbij de bevrijders ‘een kaart’ niet goed genoeg bestudeerden. Een echt bevrijdingsgevoel heeft hij in die tijd nooit ervaren.
In al zijn ijver in de oorlog fotografeert Haanstra namelijk ook een plattegrond van onze Reggestad, niet wetende welk lot ons op 24 maart 1945 zou treffen. Vlak voor de bevrijding. Op die dag komen 82 burgers om bij het geallieerdenbombardement van Goor. “Daar heeft Bert Haanstra zich eigenlijk tot zijn dood schuldig over gevoeld”, vertelt historicus Hans Schoots hierover in onze Goorsche Courant tijdens het 750-jarig bestaan van ons aller Reggestad.
Pas anderhalf jaar voor zijn dood in een verzorgingstehuis, als Haanstra aan Alzheimer lijdt, komt naar voren dat niet de kaarten van Haanstra zijn gebruikt. En zo kwam de echte bevrijding voor Haanstra pas in de diepe winter van zijn leven.